Jaarbericht

2015

Michelle Lescrauwaet, trainer assistentiehonden

'Een maatje dat nooit een oordeel heeft over je beperking'

Een trainer van assistentiehonden moet ontzettend creatief zijn in het aanleren van de oefeningen, weet Michelle Lescrauwaet uit ervaring. Sinds 2010 werkt zij bij KNGF Geleidehonden. Anderhalf jaar geleden begon ze naast blindengeleidehonden ook assistentiehonden op te leiden. 'Elke assistentiehondenbaas heeft een ander ziektebeeld en een andere hulpvraag en elke oefening kun je een hond op meerdere manieren aanleren. Je bent erg cliëntgericht aan het werk en je levert op maat een hond af.'

Lees meer

Onze missie

Als Nationale Zorghonden Autoriteit is het onze missie om zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een professioneel opgeleide hond. Een blindengeleidehond, autismegeleidehond, assistentiehond of buddyhond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. De zorghonden bieden meer kwaliteit van leven. Ze brengen simpelweg levensgeluk. Benieuwd naar al onze activiteiten? Deze video geeft een kijkje achter de schermen.


Honden met een belangrijke taak

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 geleidehonden op voor blinde en zeer slechtziende mensen. Inmiddels trainen we meer soorten zorghonden en bereiden we ze voor op hun cruciale taak. De assistentiehond helpt mensen in een rolstoel. Een autismegeleidehond kan een kind met autisme bijstaan. En de buddyhond is een grote steun voor (oud-)geüniformeerden met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Ontmoet onze honden


De hondenhelden van Margaret

Voor de meeste cliënten blijft het niet bij één geleidehond. Als de een met pensioen gaat, willen ze dolgraag een volgende. Margaret Hesp blikt terug op haar vier geleidehonden. 'De een is heel gehoorzaam en de andere is meer een boefje, maar ze zijn allemaal gewoon super!' Bekijk Margarets verhaal.


Kraamkamer van innovatie

Als Nationale Zorghonden Autoriteit streven wij ernaar onze kennis en kwaliteit voortdurend te verbeteren. Dat betekent dat wij alle ontwikkelingen op het gebied van zorg en hond nauwlettend volgen. Sterker nog, wij onderzoeken deze zelf! Bij het kennis- en innovatiecentrum KNGF Campus borrelt het van de ideeën. Zo doen we onderzoek naar de effecten van onze honden, nemen nieuwe technologische hulpmiddelen onder de loep en bekijken we of we andere typen honden kunnen inzetten voor een belangrijke taak. Een duidelijk voorbeeld hiervan is onze proef ten behoeve van het vroegtijdig opsporen van darmkanker door medische detectiehonden.

Lees meer over de projecten van KNGF Campus


ISO-proof

KNGF Campus was in 2015 betrokken bij het behalen van twee kwaliteitscertificaten: ISO voor de Zorg en Welzijn en ISO 9001. Het verkrijgen van de ISO-certificaten is hét bewijs van de kwaliteit en degelijkheid van de dienstverlening die we leveren. Daniëlla van Gennep, hoofd KNGF Campus: 'KNGF Geleidehonden heeft tachtig jaar ervaring met het opleiden van honden. We zorgen ervoor dat die ervaring goed geborgd blijft binnen de organisatie.'

Lees meer over onze ISO-certificering