Jaarbericht

2015

Blindengeleidehondenbaas Ruud Warmerdam

'Met mijn geleidehond kom ik gewoon overal'

Ruud Warmerdam vormt sinds de herfst van 2015 een team met blindengeleidehond Racoon. Even twijfelde Ruud of hij nog een hond wilde, totdat hij verschillende technische snufjes had uitgeprobeerd: 'Een hond overtreft de techniek in alle opzichten.'

Lees meer

Mijlpaal voor medische detectiehonden

Kunnen honden darmkanker opsporen? Dat is een van de grote onderzoeksvragen waarmee KNGF Campus zich bezighoudt. In 2015 behaalden de medische detectiehonden een belangrijke mijlpaal. Dankzij hun ongeëvenaarde reukvermogen zijn zij inmiddels in staat om 80 procent van de ontlastingsmonsters met darmkanker aan te geven (sensitiviteit) en 96 procent van de kankervrije monsters van controlepersonen te negeren. De tussentijdse resultaten zijn zeer bemoedigend en kunnen bij voldoende wetenschappelijk bewijs een doorbraak betekenen. In 2016 gaat de pilot de volgende fase in met nieuwe ontlastingsmonsters, waarbij het project weer naar een hoger niveau wordt getild. Op termijn wil KNGF Campus met de detectiehonden een effectieve bijdrage leveren aan een vroege diagnose van darmkanker.

Lees meer over deze speurneuzen


Onderzoek naar effect van PAWS

KNGF Campus werkte in 2015 op meerdere terreinen samen met de Open Universiteit in Heerlen. Zo deed de afgelopen vier jaar prof. dr. Marie-José Enders-Slegers studie naar de effecten van de KNGF-workshop PAWS. In 2015 werd de studie afgerond en kwam vast te staan dat gedragsaspecten van kinderen met autisme positief worden beïnvloed door PAWS. Uit het onderzoek bleek onder meer dat de zelfredzaamheid, het zelfgevoel en het sociaal gedrag van het kind significant toeneemt dankzij de speciale inzet van een hond. Woede-uitbarstingen, wegren- en herhalingsgedrag nemen juist af.

Lees meer


SPECIAAL GETRAIND: ONZE HONDEN

Onze honden maken iedere dag het verschil voor mensen met een fysieke of psychische beperking.