Jaarbericht

2015

Dunja Engelen over de autismegeleidehond van haar dochter

'Dankzij Tessel is het onmogelijke weer mogelijk'

Dunja Engelen is getrouwd met Mario. Samen hebben zij drie kinderen: Sterre (8), Sanne (6) en Finn (3). Voordat autismegeleidehond Tessel in hun leven kwam, leefde het gezin van Dunja geësoleerd. 'We gingen nooit samen weg. Zoiets simpels als boodschappen doen, ging gewoon niet met Sanne.' Sanne heeft een stoornis in het autismespectrum. Sinds 2015 heeft zij veel steun aan autismegeleidehond Tessel.

Lees meer

Defensieminister op werkbezoek

Het aantal afgestudeerde buddyhonden van KNGF Geleidehonden voor (oud-)geüniformeerden met PTSS is binnen een jaar verdubbeld. Reden genoeg voor minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, een werkbezoek te brengen aan KNGF Geleidehonden en de buddyhonden en hun bazen te ontmoeten. 'Het is bijzonder te zien hoe deze buddyhonden veteranen met PTSS een nieuw perspectief geven en ze uit hun isolement halen. Deze trouwe, goed opgeleide viervoeters kunnen voor veel oud-militairen een wereld van verschil maken', aldus de minister.

Lees verder


Stop voor de witte stok!

De rood-witte herkenningsstok van blinden en slechtzienden met geleidehond wordt regelmatig genegeerd in het verkeer. In 2015 bleek uit onderzoek van KNGF Geleidehonden dat zeven van de tien geleidehondenbazen hiermee wekelijks of zelfs dagelijks te maken hebben. Een schrikbarende uitkomst. Daarom riepen we het Nederlandse publiek dringend op rekening te houden met deze kwetsbare groep in het verkeer en zochten we contact met partijen als VVN, CBR en de Fietsersbond voor een brede aanpak van deze problematiek.

Lees meer


Eerste zorghonden bij Philadelphia

Oogcontact zoeken of een complimentje geven; het klinkt simpel, maar mensen met een verstandelijke beperking vinden dit soort sociale vaardigheden vaak ontzettend lastig. Zorghonden kunnen hen hierbij helpen. Na een succesvolle proef werden in 2015 de eerste honden op structurele basis ingezet bij cliĆ«nten van zorgorganisatie Philadelphia. De activiteiten met de hond moeten leiden tot een verbetering van de sociale vaardigheden. Ook de medewerkers van de zorgorganisatie volgden een speciale training met de zorghond. Zij kunnen hiermee voortborduren op de ervaringen die de cliënten opdoen en deze leren inpassen in het dagelijkse leven in de zorgorganisatie.

Lees meer over zorghonden


Congres Honden in de zorg

Onder leiding van Charles Groenhuijsen deelden toonaangevende sprekers, zoals de Amerikaanse hoogleraar Brian Hare, trendwatcher Adjiedj Bakas en Greet Prins van zorgorganisatie Philadelphia, hun laatste inzichten tijdens ons congres in Theater Amsterdam. De intelligentie van honden, de robothond en de inzet van zorghonden bij therapie kwamen uitgebreid aan bod en werden afgewisseld met warme verhalen van geleidehondenbazen. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schipper deed tijdens het congres een beroep op KNGF Geleidehonden om vooral zo door te gaan met innoveren. Cabaretier Marc de Hond sloot het congres feestelijk af. Bekijk de videocompilatie of lees de terugblik van dit boeiende evenement.

Lees de terugblik


Koning opent geleidehondenbeleving

Koning Willem-Alexander opende in november bij KNGF Geleidehonden 's werelds eerste geleidehondenbeleving. Onder grote belangstelling van pers, medewerkers, vrijwilligers en andere genodigden, liet de simulator Zijne Majesteit ervaren hoe het is om blind met een geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. In de aansluitende tentoonstelling liet Koning Willem-Alexander zich voorlichten over het fenomeen geleidehond in Nederland. Vervolgens bracht hij een bezoek aan de honden in opleiding in de kennels van KNGF Geleidehonden waar de Koning uitgebreid met de honden knuffelde. De Koning sprak ook met betrokkenen die voor de organisatie van groot belang zijn, zoals vrijwilligers, geleidehondenbazen, samenwerkingspartners en medewerkers.

Lees meer over het bezoek


Blindengeleidehond ernstig verwond

In december werd blindengeleidehond Ian aangevallen en ernstig verwond door een andere hond. Het heftige bijtincident vond plaats in een losloopgebied in het Diemerbos bij Weesp. De eigenaar van de andere hond greep hardhandig in bij zijn hond en rende na een korte woordenwisseling weg. Hij liet de geleidehondenbaas en diens eveneens blinde echtgenote met de zwaargewonde geleidehond achter. Ian werd met spoed behandeld door een dierenarts. Inmiddels is hij weer helemaal hersteld van zijn verwondingen en kan hij gelukkig weer voor zijn baas werken.

Lees meer